• Cameron Merritt
  • 0
  • 4220
  • 513
David Pearson was zo geliefd bij zijn fans dat ze zamelde geld in om zijn eerste NASCAR-raceauto voor hem te kopen. Bekijk meer foto's van NASCAR.

David Pearson had nooit de neiging om mee te rijden tijdens de Winston Cup Grand National-tour van NASCAR. Hij was best tevreden om het grootste deel van zijn vrije tijd te besteden aan het nastreven van $ 250 hoofdprijzen op het shorttrack-circuit van Sportsman.

"Ik luisterde naar een aantal grote races op de radio", zei Pearson. 'Ik dacht dat die jongens wel gek moesten zijn om 240 kilometer per uur te rennen op plaatsen als Daytona.' Pearson, een van de topwinnaars in de wekelijkse shorttrack-competitie in de jaren vijftig, had een grote aanhang van fans, en buiten zijn medeweten was zijn legioen supporters zijn ticket voor de grote tijd..

Zijn fans in en rond Spartanburg, S.C., waren ervan overtuigd dat hij het cijfer kon halen in de grote NASCAR Grand National-competitie. Dus begonnen ze eind 1959 een inzamelingsactie om Pearson in een NASCAR Grand National-auto te krijgen. De fans van Pearson hebben bijna $ 1500 gedoneerd. Hoewel dat in 1959 veel geld was, was het ongeveer de helft van het bedrag dat nodig was om een ​​goede gebruikte raceauto te kopen.

NASCAR-afbeeldingengalerij

'Ik wilde niets met dat idee te maken hebben', zei Pearson. "Ik wilde het geld teruggeven aan de mensen die het hebben gedoneerd, maar ik wist niet waar het allemaal vandaan kwam." Om het benodigde extra geld van de familiebankrekening te halen, kocht Pearson een Chevrolet uit 1959 van Jack Smith, die zijn eigen auto's behoorlijk succesvol had ingezet. Pearson waagde zijn sprong in NASCAR Grand National Racing tijdens de Speedweeks van Daytona in 1960.

Hij stak de wereld niet in brand, maar presteerde wel bewonderenswaardig. Pearson werd in 1960 bekroond met de NASCAR Grand National Rookie of the Year en trok de aandacht van NASCAR-functionarissen met zijn gestage inspanningen in 22 starts. Zijn beste finish was derde, en hij won een pole position.

In 1961 betrad de ervaren teameigenaar Ray Fox zijn Pontiac in Charlotte's World 600 zonder chauffeur. Pearson's naam dook op als mogelijke chauffeur en Fox tekende hem om in de race te rijden. Aan het einde van een verhalenboek won Pearson.

Het bewijs dat de Charlotte 600 geen toevalstreffer was, won Pearson de Firecracker 250 in Daytona in een dramatisch duel in de laatste ronde met Fred Lorenzen. Hij sloot het seizoen af ​​met een overwinning in de Dixie 400 op Atlanta International Raceway. Pearson's overwinning in Atlanta was een opmerkelijke gebeurtenis in de geschiedenis van NASCAR.

De snelle tweedejaars passeerde Bunkie Blackburn, die in de laatste ronde in de Pontiac van Junior Johnson reed. Het was de eerste keer in de geschiedenis van superspeedway dat een race werd beslist door een pass in de laatste ronde. En het was de enige ronde die Pearson de hele middag leidde.

Pearson kwam in 1963 bij het Cotton Owens-team en won vervolgens het NASCAR Grand National-kampioenschap van '66. Een jaar later verving hij de gepensioneerde Lorenzen in het beroemde Holman-Moody-team en deed hij nog twee geconcentreerde pogingen om het kampioenschip te winnen. In '68 en '69 won Pearson in totaal 27 races en eindigde hij 30 keer als tweede. Hij won beide jaren het kampioenschap en werd pas de tweede coureur in de geschiedenis van NASCAR Grand National die drie titels won.

Na het winnen van zijn derde titel, zwoer Pearson nooit meer deel te nemen aan de uitputtende oefening van het runnen van de volledige tour. Hij had vier keer actief campagne gevoerd voor het kampioenschap en had er drie gewonnen.

In 1972 trad Pearson toe tot het Wood Brothers Mercury-team. Het huwelijk werd een van de meest succesvolle in de geschiedenis. Pearson won in de eerste tweeënhalf jaar 23 grote evenementen in de auto van Wood Brothers.

In '73 genoot hij misschien wel van zijn beste jaar. Terwijl hij deelnam aan geselecteerde evenementen, won Pearson 10 van zijn 15 starts op superspeedways en 11 van de 18 voor het jaar. Het winstpercentage van 61,1 procent blijft het record ooit voor het winnende percentage in één seizoen.

Pearson ging eind jaren tachtig stilletjes met pensioen, nadat hij had deelgenomen aan 574 NASCAR Winston Cup Grand National-races. Hij won 105 keer, wat op de tweede plaats staat op de lijst aller tijden. Het zal voor altijd een mysterie blijven hoeveel races hij had kunnen winnen als hij fulltime had deelgenomen.