• Phillip Hopkins
  • 0
  • 5012
  • 1165
Bobby Isaac stond op uit  om een ​​NASCAR-kampioen te worden. Bekijk meer foto's van NASCAR.

De reis van Bobby Isaac om de NASCAR Grand National-kampioen van 1970 te worden, is een klassiek verhaal van vodden naar rijkdom. Isaac, de zoon van een molenarbeider en een van de negen broers en zussen, had pas op zijn dertiende een paar schoenen in bezit. Omdat hij geen ouderlijk toezicht had, stopte hij met school in de zesde klas, speelde ballen in een biljartzaal en deed een veel doelloos liften.

Pas in 1956, toen hij 24 was, ging hij fulltime racen. "Ik racete vier of vijf keer per week. Ik racete waar en wanneer ik maar kon", zei hij. Tijdens zijn ambtsperiode in de Modified en Sportsman arena, werd Isaac een van de meest winnende coureurs van de late jaren 1950 en vroege jaren 60..

Hij stelde ook nieuwe normen vast voor het krijgen van een boete door NASCAR-uitvoerend manager Pat Purcell. Na een verhit gevecht op de baan had Isaac de neiging om "terugbetalingen" met een enorme rechterhand te regelen. Het duurde een paar jaar voordat Purcell Isaac van deze gewoonte had afgebroken. "Hij vertelde me dat ik racen veel meer nodig had dan racen," reflecteerde Isaac. "Racen zou het prima doen zonder mij, en als ik een racer wilde worden, zou ik mijn humeur onder controle moeten krijgen."

In 1963 brak een meer volwassen Isaac door in de NASCAR Grand National-rangen en reed Ford en Plymouths voor Bondy Long. Zijn indrukwekkende afwerkingen in uitrusting die als tweederangs werd beschouwd, trokken de aandacht van Ray Nichels, die aan het hoofd stond van een fabrieksteam van Dodge en Plymouth. Nichels zette Isaac in een Dodge voor het seizoen '64.

Isaac won zijn allereerste start voor Nichels in de kwalificatierace van 100 mijl op Daytona, waarbij hij Jimmy Pardue en Richard Petty versloeg in een fotofinish van drie auto's. In 19 starts tijdens het NASCAR Grand National-seizoen van 1964 plaatste hij vijf top-vijf finishes, waaronder een tweede in de Atlanta 500.

Boycots door de autofabrikanten ontsierden de seizoenen 1965 en '66, en Isaac moest het grootste deel van '65 uitzitten terwijl Chrysler aan de zijlijn stond. Hij kwam in '66 bij het Junior Johnson Ford-team en zat opnieuw vast in een zakelijk geschil.

Ondertussen heeft Nord Krauskopf, eigenaar van K&K Insurance Co. in Ft. Wayne, Ind., Vormde zijn eigen NASCAR-team. Hij huurde Harry Hyde in om de sleutels om te draaien en haalde in '67 Isaac over om met de auto te rijden. Krauskopf kondigde een vijfjarenplan aan om het NASCAR-kampioenschap te winnen.

Isaac reed in 1967 een gedeeltelijke race van 12 races en eindigde als tweede op Charlotte. In '68 deed het K&K Dodge-team mee aan alle races en won bijna de titel. Met drie shorttrack-overwinningen eindigde Isaac als tweede achter David Pearson in het eindklassement.

"We waren eigenlijk een nieuw team", zei Isaac. "Harry was relatief nieuw bij NASCAR en we hadden dat jaar geen fabriekshulp. Door Pearson verslagen te worden met al zijn ervaring en fabrieksondersteuning viel mee."

In 1969 won Isaac 17 races, waaronder zijn eerste op een superspeedway op het nieuwe circuit in Texas, en verdiende hij 20 poles. De 20 palen in één seizoen blijven een record van de NASCAR Cup Series ooit. "We hebben veel shorttrack-races gewonnen, maar we konden het niet allemaal samenbrengen op de grote circuits tot de laatste race van het seizoen in Texas. Die overwinning was mijn grootste racemoment", zei Isaac..

Het jaar daarop vormden Isaac en het K & K-team een ​​van de meest formidabele teams van stock car racing. Ze wonnen 11 races en strikten het kampioenschap. "Het kampioensschip winnen gaf me persoonlijke voldoening, maar ik zou het op de tweede plaats zetten na de overwinning in Texas", zei Isaac. "Zoals ik het bekijk, kostte het me zeven jaar om een ​​superspeedway-race te winnen en slechts drie jaar om het kampioenschap te winnen."

Isaac won vervolgens nog vijf races voor het team van Krauskopf, waarbij hij nooit meer een vol schema reed. In 1972 stopte hij plotseling met het team. Hij won nooit meer een race.

In 1973 werkte hij samen met Bud Moore, die een kleine motor ontwikkelde voor toekomstig gebruik in NASCAR-wedstrijden. Bij de Talladega 500 van '73 belde Isaac Moore op de radio en zei hem dat hij een andere chauffeur moest halen omdat hij stopte. Isaac bracht de auto naar de pits, klom eruit en zei dat hij met pensioen ging. De pensionering duurde zes maanden. Van 1974 tot '76 organiseerde hij slechts een paar NASCAR Winston Cup Grand National-evenementen. Tijdens zijn NASCAR-carrière in de Hoofdklasse won Isaac 37 races in 308 starts.

In de schemering van zijn carrière zat Isaac weer in het zadel van een Sportsman-auto en reed hij wekelijks op zijn oude Hickory Speed-way stamping-terrein. In de nacht van 13 augustus 1977 kreeg hij een hartaanval nadat hij tijdens een rit van 200 ronden uit zijn auto stapte. Hij stierf de volgende ochtend vroeg.

Bobby Isaac verheft zichzelf van een wereld van armoede tot een van de meest succesvolle stockcar-racers van het land. Hij zocht zijn eigen weg. Niemand heeft hem iets gegeven.