• Joseph Norman
  • 0
  • 1505
  • 244
Bobby Allison, een eeuwig bruidsmeisje, won uiteindelijk het NASCAR-kampioenschap in 1983. Bekijk meer foto's van NASCAR-races.

Op 12 juli 1966 won een nieuwkomer met de naam Bobby Allison een NASCAR Grand National-race op Oxford Plains Speedway in Oxford, Maine. De 28-jarige Allison versloeg Tiny Lund en won de 300-schoten op de 1/3-mijl geplaveide ovaal.

De toeschouwers juichten de komst van Allison toe, die in een zelfgeklede Chevrolet reed. Het was de eerste overwinning voor het Chevrolet-naamplaatje in NASCAR's belangrijkste serie sinds 1 december 1963, toen Wendell Scott won in Jacksonville, Florida. De droogte had zich verspreid over 155 races..

In een tijdperk waarin de auto's van General Motors niet meer concurrerend waren ondanks de grote inspanningen van Ford en Chrysler-fabrieken, werd Allison een leider van de "kleine jongens" en de niet-aangekondigde "vlinderdasbrigade". De coureur van Hueytown, Ala., Won drie keer in 1966 en begon toen aanbiedingen aan te trekken van de beste teams. Tijdens zijn carrière won Allison races voor een tiental verschillende teameigenaren en reed hij acht verschillende automerken de overwinningsbaan in.

Allison was al meer dan twee decennia een briljante coureur en werd een van de meest productieve racewinnaars van NASCAR. Tijdens zijn carrière, die duurde tot 1988, won Allison 85 races, derde in de ranglijst aller tijden. Zijn grootste wens was echter om het ongrijpbare NASCAR Winston Cup Grand National-kampioenschap te winnen.

Allison kwam een ​​aantal keren dichtbij. In 1970 eindigde hij als tweede achter Bobby Isaac in het eindklassement. Hij had misschien gewonnen, maar het missen van een race in het vroege seizoen in Richmond leverde hem een ​​achterstand op die hij niet kon overbruggen.

Terwijl hij reed voor het door de fabriek ondersteunde Dodge-team van Mario Rossi, dat alleen aan grote evenementen deelnam, moest Allison zijn eigen shorttrack-auto bouwen om de kleinere 100-milers te besturen die het grootste deel van het seizoen 1970 vormden. De auto was niet compleet tijdens de race in Richmond in maart, dus hij moest afzien van het evenement. Als Allison in Richmond had deelgenomen, had hij maar 24ste of beter hoeven te eindigen om het kampioenschap te winnen.

Allison won in 1972 10 races en 12 poles, maar eindigde bijna als tweede na Richard Petty. Allison leidde in '72 vrijwel elke categorie. Hij had de meeste overwinningen, won meer polen dan welke andere coureur dan ook, leidde meer dan twee keer zoveel ronden als elke andere coureur en leidde meer races. Hij eindigde als eerste of tweede in 22 van de 31 races. Een seizoen vol uitmuntendheid beloonde Allison met alles behalve dat wat hij het meest wilde, het begeerde coureurskampioenschap.

Drie andere finales in het kampioenschap in 1978, '81 en '82 waren bittere pillen om te slikken, vooral in '81 en '82. In beide jaren had Allison grote punten aan leads opgebouwd om Darrell Waltrip in de slotfase te zien rallyen om de titel te pakken. "Ik ben zo vaak zo dichtbij gekomen", zei een ontmoedigde Allison in '82. 'Misschien ga ik nooit een Winston Cup-kampioenschap winnen.'

In 1983, terwijl hij met Buicks reed voor het in Charlotte gevestigde DiGard Racing-team, was Allison opnieuw een uitstekende kanshebber voor de hoogste eer van NASCAR. In mei was Allison boven op het klassement gestegen en in een spiegelbeeld van de voorgaande twee seizoenen had hij een indrukwekkende voorsprong tijdens de midzomer. Maar nogmaals, Waltrip begon aan zijn gepatenteerde last in het late seizoen en sloot binnen 41 punten af ​​richting september.

Deze keer ging Allison de uitdaging aan. Hij behaalde drie opeenvolgende overwinningen in Darlington, Richmond en Dover. Een korte struikelblok bij Rockingham zorgde ervoor dat Waltrip op zeer korte afstand kwam, maar in de laatste twee evenementen van 1983 eindigde Allison als derde en negende om de titel af te ronden..

"Ik heb heel lang hard gewerkt", zei Allison nadat hij het kampioenschap had afgesloten. "Mijn vrouw Judy heeft met me samengewerkt, en zoveel mensen hebben me in de loop der jaren gesteund. Dit is iets wat ik mijn hele carrière heb gewild en vandaag ga ik het vieren. Ik dank God er gewoon voor."

Allison won de Daytona 500 drie keer met drie verschillende teameigenaren: Bud Moore, DiGard en de Stavola Brothers. Zijn overwinning in de Daytona 500 van 1988 was de 85e en laatste overwinning van zijn carrière, een evenement waarin hij net voor zijn zoon Davey eindigde in een opwindende finish..

Later dat jaar eindigde de carrière van Allison toen hij ernstig gewond raakte bij een crash in de eerste ronde bij Pocono. Door een lekke band begon zijn Buick te tollen en Jocko Maggiacomo ploegde tegen het bestuurdersportier. Na een lang herstel keerde Allison uiteindelijk terug naar de NASCAR-fase als teameigenaar.

Bobby Allison blijft een van de beste coureurs die ooit een racehelm heeft vastgemaakt, niet alleen in NASCAR, maar in alle raceseries. De fans waren dol op zijn warme glimlach, zijn beminnelijke houding en vooral zijn onstuitbare geest.